Etyeki Kúria | 2021 | Maďarsko

Zenit

Proč právě toto víno?

Zenit je vzácna odroda bieleho vína vyšľachtená v roku 1951 maďarským vinohradníkom Dr. Ferencom Királym, ktorý skrížil Ezerjó, miestnu odrodu, s Bouvierom, hroznom pestovaným v dnešnom Slovinsku. Dnes sa táto univerzálna odroda nachádza predovšetkým v Maďarsku v oblastiach Balatonfüred-Csopak a Sopron.

Unikátny projekt vinárov z Etieky Kuria. Zenit 2021, autochtónna maďarská odroda hrozna, bola ručne zbieraná a fermentovaná v nerezových tankoch pri nízkych teplotách. Víno so silným a výrazným minerálnym charakterom očarilo náš tím. Na zdravie!

Vinárstvo Etyeki Kúria
Odroda Zenit
Región Etyek-Buda
Cukor Suché
Alkohol 14.5%
Ročník 2021

Uhádnete Hlavní chutě?

Otestujte své schopnosti. Zatáhněte vpravo pro odhalení aroma a vjemů.

Přetažení

Aroma

Vo vôni sa víno otvára bielymi kvetmi akácie, slaným citrónom, akáciovým medom a postupne ovocnými arómami žltej hrušky, chrumkavého zlatého jablka, zrelého kandizovaného ananásu, kandizovaného zázvoru a citrónovej kôry.

Chuť

V chuti je rovnako komplexné, s bielymi kvetmi, zrelým, no chrumkavým žltým jablkom a hruškou, šťavnatým ananásom, trochou bieleho korenia, pripomínajúcim Margaritu.

Chtělo vám?

Odpovězte nám na pár otázek a my vaši recenzi posuneme přímo vinaři.

Etyeki.jpeg

Vinárstvo Etyeki Kúria bolo založené na Öreghegy (čo znamená Starý Vrch) v Etyeku v roku 1996. Od samého začiatku bolo vinárstvo známe rešpektovaním tradícií, no zároveň s inovatívnym zmýšľaním. Bolo to prvé vinárstvo, ktoré zasadilo odrodu Pinot Noir vo vinárskej oblasti Etyek–Buda, a víno z tejto odrody získalo pre vinárstvo mnoho svetových ocenení.

Hlavný vinár, Sándor Mérész, sa pridal k vinárstvu pred desiatimi rokmi. Odvtedy formuje jedinečný štýl ich vín, zosúlaďujúc miestne skúsenosti s najnovším výskumom a medzinárodným prístupom. Vďaka jeho profesionálnej práci bol Sándor každý rok od roku 2013 medzi päťdesiatimi nominovanými na cenu „Vinár Vinárov“ v Maďarsku.

Pôvodné dva hektáre Etyeki sa zvýšili na súčasných 54 hektárov vinohradov, rozprestierajúcich sa cez dve vinárske oblasti: Sopron a Etyek, kde sa pestuje trio Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Vďaka inovatívnemu dizajnu ich budovy môže byť realizované efektívne a šetrné spracovanie hrozna gravitáciou. Súčasťou kľúčových cieľov Etyeki je neustále znižovanie ich environmentálnej stopy a stať sa čo najviac „zeleným“ udržateľným vinárstvom.