Etyeki Kúria | 2019 | Maďarsko

Kékfrankos

Prečo práve toto víno?

Kékfrankos 2019 od vinárstva Etyeki Kúria je vynikajúce červené víno, ktoré je príkladom jedinečného terroir maďarského regiónu Sopron. Kékfrankos je maďarský názov Frankovky modrej a je vyrobené z hrozna zozbieraného z obzvlášť teplého pozemku s výhľadom na jazero Fertő. Zreje 12 mesiacov v 300-litrových sudoch z maďarského a rakúskeho duba, pričom 30 % tvoria nové dubové sudy. Víno ponúka intenzívny aromatický profil, výbuch ovocnosti, a jemný vplyv dubového sudu.

Vinárstvo Etyeki Kúria
Odroda Kékfrankos (Frankovka Modrá)
Región Sopron
Cukor Suché
Alkohol 13.0%
Ročník 2019

Uhádnete Hlavné chute?

Otestujte svoje schopnosti. Potiahnite vpravo pre odhalenie aróm a vnemov.

Ťahať

Aróma

Starostlivý proces zrenia dodáva vínu komplexný aromatický profil s tónmi čiernych ríbezlí, černíc, čiernych čerešní, sladkého drievka, čierneho korenia a sliviek.

Chuť

V chuti ponúka chuť čiernych čerešní, černíc, čiernych ríbezlí, sušených sliviek, čierneho korenia a borievky, čoho výsledkom je elegantný, chladný, zelený bylinný charakter doplnený jemnými drevitými arómami vďaka dlhému zreniu.

Chutilo vám?

Odpovedzte nám na pár otázok a my vašu recenziu posunieme priamo vinárovi.

Etyeki.jpeg

Vinárstvo Etyeki Kúria bolo založené na Öreghegy (čo znamená Starý Vrch) v Etyeku v roku 1996. Od samého začiatku bolo vinárstvo známe rešpektovaním tradícií, no zároveň s inovatívnym zmýšľaním. Bolo to prvé vinárstvo, ktoré zasadilo odrodu Pinot Noir vo vinárskej oblasti Etyek–Buda, a víno z tejto odrody získalo pre vinárstvo mnoho svetových ocenení.

Hlavný vinár, Sándor Mérész, sa pridal k vinárstvu pred desiatimi rokmi. Odvtedy formuje jedinečný štýl ich vín, zosúlaďujúc miestne skúsenosti s najnovším výskumom a medzinárodným prístupom. Vďaka jeho profesionálnej práci bol Sándor každý rok od roku 2013 medzi päťdesiatimi nominovanými na cenu „Vinár Vinárov“ v Maďarsku.

Pôvodné dva hektáre Etyeki sa zvýšili na súčasných 54 hektárov vinohradov, rozprestierajúcich sa cez dve vinárske oblasti: Sopron a Etyek, kde sa pestuje trio Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Vďaka inovatívnemu dizajnu ich budovy môže byť realizované efektívne a šetrné spracovanie hrozna gravitáciou. Súčasťou kľúčových cieľov Etyeki je neustále znižovanie ich environmentálnej stopy a stať sa čo najviac „zeleným“ udržateľným vinárstvom.