Etyeki Kuria | 2019 | Maďarsko

Merlot

Prečo práve toto víno?

Merlot ročníka 2019 od vinárstva Etyeki Kúria je príkladom odhodlania vinárstva vyrábať charakteristické vína z maďarskej oblasti Šopron. Ručne zbieraný a 14 mesiacov zrejúci v kombinácii nových a použitých sudov z maďarského, francúzskeho a rakúskeho duba, tento Merlot odráža tradičné techniky aj jedinečný terroir tejto oblasti. Harmonická rovnováha bohatej ovocnej chuti a jemnej korenistosti z neho robí presvedčivú voľbu pre nadšencov, ktorí hľadajú víno stelesňujúce charakter maďarského vinohradníctva.

Vinárstvo Etyeki Kuria
Odroda Merlot
Región Sopron
Cukor Suché
Alkohol 14.5%
Ročník 2019

Uhádnete Hlavné chute?

Otestujte svoje schopnosti. Potiahnite vpravo pre odhalenie aróm a vnemov.

Ťahať

Aróma

Vo vôni sa tento Merlot prezentuje veľkorysou arómou černíc, sliviek a čerešňového džemu, ktorú dopĺňajú tóny čierneho korenia a sladkého drievka. Jemné tóny vanilky a dubového korenia dodávajú buketu komplexnosť.

Chuť

Chuť je bohatá na arómy tmavého ovocia a čokolády, ktoré sú obohatené o vanilku, čierne korenie a opečené orechy. Zamatové triesloviny a vyvážená kyslosť prispievajú k dlhému, uspokojivému záveru.

Chutilo vám?

Odpovedzte nám na pár otázok a my vašu recenziu posunieme priamo vinárovi.

Etyeki.jpeg

Vinárstvo Etyeki Kúria bolo založené na Öreghegy (čo znamená Starý Vrch) v Etyeku v roku 1996. Od samého začiatku bolo vinárstvo známe rešpektovaním tradícií, no zároveň s inovatívnym zmýšľaním. Bolo to prvé vinárstvo, ktoré zasadilo odrodu Pinot Noir vo vinárskej oblasti Etyek–Buda, a víno z tejto odrody získalo pre vinárstvo mnoho svetových ocenení.

Hlavný vinár, Sándor Mérész, sa pridal k vinárstvu pred desiatimi rokmi. Odvtedy formuje jedinečný štýl ich vín, zosúlaďujúc miestne skúsenosti s najnovším výskumom a medzinárodným prístupom. Vďaka jeho profesionálnej práci bol Sándor každý rok od roku 2013 medzi päťdesiatimi nominovanými na cenu „Vinár Vinárov“ v Maďarsku.

Pôvodné dva hektáre Etyeki sa zvýšili na súčasných 54 hektárov vinohradov, rozprestierajúcich sa cez dve vinárske oblasti: Sopron a Etyek, kde sa pestuje trio Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Vďaka inovatívnemu dizajnu ich budovy môže byť realizované efektívne a šetrné spracovanie hrozna gravitáciou. Súčasťou kľúčových cieľov Etyeki je neustále znižovanie ich environmentálnej stopy a stať sa čo najviac „zeleným“ udržateľným vinárstvom.