Etyeki Kúria | 2018 | Maďarsko

Pinot Noir

Prečo práve toto víno?

Etyeki Kúria bolo prvé vinárstvo v maďarskom regióne Etyek, ktoré vysadilo odrodu Pinot Noir. Táto burgundská odroda sa stala pýchou tohto vinárstva. Vinár Sándor Merész z nej spravil klenot kombináciou ručného zberu, štrnásť-dňovej fermentácie na šupkách, a 15 mesačného zrenia v maďarských, francúzskych, a rakúskych dubových sudoch. Výsledkom je plné víno s krásnou rubínovou farbou, a striebornou medailou z Concours Mondial de Bruxelles. V tomto víne sa skrýva úžastná hodnota v tejto "hmotnostnej" kategórii. Ochutnajte sami.

Vinárstvo Etyeki Kúria
Odroda Pinot Noir
Región Etyek-Buda (POC)
Cukor Suché
Alkohol 13.8%
Ročník 2018

Uhádnete Hlavné chute?

Otestujte svoje schopnosti. Potiahnite vpravo pre odhalenie aróm a vnemov.

Ťahať

Aróma

Intenzívne arómy bobuľového ovocia, ríbezlí, s náznakom korenistosti a jemne horkým dotykom čokolády.

Chuť

Intenzívna chuť kyslých čerešní, sliviek a čiernych ríbezlí, s korenistými tónmi klinčeka a škorice. Krásne vyvážené víno s jemnou kyslosťou v dochuti.

Chutilo vám?

Odpovedzte nám na pár otázok a my vašu recenziu posunieme priamo vinárovi.

Etyeki.jpeg

Vinárstvo Etyeki Kúria bolo založené na Öreghegy (čo znamená Starý Vrch) v Etyeku v roku 1996. Od samého začiatku bolo vinárstvo známe rešpektovaním tradícií, no zároveň s inovatívnym zmýšľaním. Bolo to prvé vinárstvo, ktoré zasadilo odrodu Pinot Noir vo vinárskej oblasti Etyek–Buda, a víno z tejto odrody získalo pre vinárstvo mnoho svetových ocenení.

Hlavný vinár, Sándor Mérész, sa pridal k vinárstvu pred desiatimi rokmi. Odvtedy formuje jedinečný štýl ich vín, zosúlaďujúc miestne skúsenosti s najnovším výskumom a medzinárodným prístupom. Vďaka jeho profesionálnej práci bol Sándor každý rok od roku 2013 medzi päťdesiatimi nominovanými na cenu „Vinár Vinárov“ v Maďarsku.

Pôvodné dva hektáre Etyeki sa zvýšili na súčasných 54 hektárov vinohradov, rozprestierajúcich sa cez dve vinárske oblasti: Sopron a Etyek, kde sa pestuje trio Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Vďaka inovatívnemu dizajnu ich budovy môže byť realizované efektívne a šetrné spracovanie hrozna gravitáciou. Súčasťou kľúčových cieľov Etyeki je neustále znižovanie ich environmentálnej stopy a stať sa čo najviac „zeleným“ udržateľným vinárstvom.