Vinárstvo Etyeki Kúria bolo založené na Öreghegy (čo znamená Starý Vrch) v Etyeku v roku 1996. Od samého začiatku bolo vinárstvo známe rešpektovaním tradícií, no zároveň s inovatívnym zmýšľaním. Bolo to prvé vinárstvo, ktoré zasadilo odrodu Pinot Noir vo vinárskej oblasti Etyek–Buda, a víno z tejto odrody získalo pre vinárstvo mnoho svetových ocenení.
Hlavný vinár, Sándor Mérész, sa pridal k vinárstvu pred desiatimi rokmi. Odvtedy formuje jedinečný štýl ich vín, zosúlaďujúc miestne skúsenosti s najnovším výskumom a medzinárodným prístupom. Vďaka jeho profesionálnej práci bol Sándor každý rok od roku 2013 medzi päťdesiatimi nominovanými na cenu „Vinár Vinárov“ v Maďarsku.
Pôvodné dva hektáre Etyeki sa zvýšili na súčasných 54 hektárov vinohradov, rozprestierajúcich sa cez dve vinárske oblasti: Sopron a Etyek, kde sa pestuje trio Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Vďaka inovatívnemu dizajnu ich budovy môže byť realizované efektívne a šetrné spracovanie hrozna gravitáciou. Súčasťou kľúčových cieľov Etyeki je neustále znižovanie ich environmentálnej stopy a stať sa čo najviac „zeleným“ udržateľným vinárstvom.