Etyeki Kúria | 2019 | Maďarsko

Pinot Noir

Prečo práve toto víno?

Etyeki Kúria bolo prvé vinárstvo v maďarskom regióne Etyek, ktoré vysadilo odrodu Pinot Noir. Táto burgundská odroda sa stala pýchou tohto vinárstva. Vinár Sándor Merész z nej spravil klenot kombináciou ručného zberu, štrnásť-dňovej fermentácie na šupkách, a zrenia v maďarských, francúzskych, a rakúskych dubových sudoch. Výsledkom je plné víno s krásnou rubínovou farbou, a zlatou medailou z Concours Mondial de Bruxelles. Ochutnajte sami.

Vinárstvo Etyeki Kúria
Odroda Pinot Noir
Región Etyek-Buda
Cukor Suché
Alkohol 14.0%
Ročník 2019

Uhádnete Hlavné chute?

Otestujte svoje schopnosti. Potiahnite vpravo pre odhalenie aróm a vnemov.

Ťahať

Aróma

Víno so stredne intenzívnou rubínovoufarbou. V chuti je cítiť čerešňa, červené ríbezle, ibištek a šípky. Po nich nastúpi čierna ríbezľa, čerstvá slivka a muškátový oriešok.

Chuť

V ústach hrá hlavnú úlohu červené bobuľové ovocie, čerešne, červené ríbezle, šípky, tie dopĺňajú škoricové čerstvé slivky, čierne ríbezle, trocha dymivosti, kardamón a čierne korenie. Všetko doplnené s príjemným, stredne-dlhým záverom.

Chutilo vám?

Odpovedzte nám na pár otázok a my vašu recenziu posunieme priamo vinárovi.

Etyeki.jpeg

Vinárstvo Etyeki Kúria bolo založené na Öreghegy (čo znamená Starý Vrch) v Etyeku v roku 1996. Od samého začiatku bolo vinárstvo známe rešpektovaním tradícií, no zároveň s inovatívnym zmýšľaním. Bolo to prvé vinárstvo, ktoré zasadilo odrodu Pinot Noir vo vinárskej oblasti Etyek–Buda, a víno z tejto odrody získalo pre vinárstvo mnoho svetových ocenení.

Hlavný vinár, Sándor Mérész, sa pridal k vinárstvu pred desiatimi rokmi. Odvtedy formuje jedinečný štýl ich vín, zosúlaďujúc miestne skúsenosti s najnovším výskumom a medzinárodným prístupom. Vďaka jeho profesionálnej práci bol Sándor každý rok od roku 2013 medzi päťdesiatimi nominovanými na cenu „Vinár Vinárov“ v Maďarsku.

Pôvodné dva hektáre Etyeki sa zvýšili na súčasných 54 hektárov vinohradov, rozprestierajúcich sa cez dve vinárske oblasti: Sopron a Etyek, kde sa pestuje trio Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Vďaka inovatívnemu dizajnu ich budovy môže byť realizované efektívne a šetrné spracovanie hrozna gravitáciou. Súčasťou kľúčových cieľov Etyeki je neustále znižovanie ich environmentálnej stopy a stať sa čo najviac „zeleným“ udržateľným vinárstvom.