Ventisquero | 2022 | Chile

Sauvingon Blanc

Prečo práve toto víno?

Sauvignon Blanc Atacama 2022 je skutočne výnimočné víno, ktoré vzniklo v extrémnych podmienkach púšte Atacama, jednej z najsuchších oblastí na Zemi. Tento jedinečný terroir mu dodáva pozoruhodnú mineralitu a slanú sviežosť, ktoré odrážajú drsné, ale fascinujúce prostredie v každom dúšku.

Proces výroby vína ešte viac umocňuje jeho individualitu. Táto technika kvasenia a zrenia v betónových vajciach umožňuje prirodzený a jemný pohyb vína, čo vedie k zvýrazneniu jeho štruktúry a čistoty pri zachovaní jeho živých aróm. Ako nefiltrované víno si zachováva svoju plnú komplexnosť a hĺbku a predstavuje surový, autentický výraz terroir Atacamy.

Vinárstvo Ventisquero
Odroda Sauvignon Blanc
Región Atacama
Cukor Suché
Alkohol 13.0%
Ročník 2022

Uhádnete Hlavné chute?

Otestujte svoje schopnosti. Potiahnite vpravo pre odhalenie aróm a vnemov.

Ťahať

Aróma

Sauvignon Blanc Atacama 2022 očarí svojou živou arómou, v ktorej sa citrusové tóny limetky a grapefruitu nádherne prelínajú s jemnou kvetinovou vôňou bazového kvetu. Výrazný minerálny charakter pripomínajúci mokré kamene a morský vánok dodáva buketu jedinečnú vrstvu.

Chuť

V chuti je víno svieže a osviežujúce, s jasnou kyselinkou, ktorá zvýrazňuje jeho citrusový profil. Chuť šťavnatého citróna, zeleného jablka a jemných tropických tónov je vyvážená výraznou slanou mineralitou, ktorá mu dodáva hĺbku a komplexnosť. Záver je dlhý a elegantný, zanecháva pretrvávajúci dojem bazového kvetu a nádych kremennej sviežosti, čo z neho robí skutočne nezabudnuteľný výraz jeho terroir.

Chutilo vám?

Odpovedzte nám na pár otázok a my vašu recenziu posunieme priamo vinárovi.

Tím vinárov spoločnosti Viña Ventisquero vedie Felipe Tosso, ktorý do vinárstva nastúpil v roku 2000. Tosso vyštudoval agronómiu so zameraním na vinohradníctvo a vinárstvo na univerzite v Čile a svoje remeslo si zdokonaľoval v renomovaných vinárskych oblastiach po celom svete vrátane Napa a Sonomy v USA, Barossa v Austrálii a uznávaných oblastí v Argentíne, Francúzsku, Španielsku a Taliansku. Jeho medzinárodné skúsenosti zahŕňajú zbery v prestížnych vinárstvach v Bordeaux, ako sú Château Canon-la-Gaffelière, Château La Mondotte a Château Clos de l'Oratoire.

Vo Ventisquero Tosso úzko spolupracuje s Johnom Duvalom, významným austrálskym vinárom, ktorý strávil 29 rokov v spoločnosti Penfolds, z toho 16 rokov ako hlavný vinár. Duval spolu s Tossom vyrába vlajkové vína Ventisquero - Pangea, Vértice, Enclave a Obliqua - a prináša do tímu svoje rozsiahle odborné znalosti.

Do tímu patrí aj Sergio Hormazábal, ktorý nastúpil do spoločnosti Ventisquero v roku 2009 ako špecialista na červené vína a v roku 2019 sa stal hlavným vinohradníkom. Hormazábal má za sebou skúsenosti z Francúzska, severného Talianska a Portugalska, ako aj pôsobenie vo funkcii prezidenta Čilskej asociácie vinárov.

Tento tím spoločne spája hlboko zakorenenú vášeň s inovatívnymi postupmi a vytvára vína, ktoré odrážajú rozmanité čílske terroirové oblasti a záväzok spoločnosti Ventisquero dosahovať dokonalosť.