Aký je rozdiel medzi polosladkým a polosuchým vínom?

Aký je rozdiel medzi polosladkým a polosuchým vínom?

Svet vína ponúka pestrú škálu chutí a štýlov. Najmä rozdiel medzi polosuchými a polosladkými vínami často mätie tak milovníkov vína, ako aj bežných konzumentov. V tomto článku sa pozrieme na vlastnosti jednotlivých typov vín, ich chuťové profily, hlavné rozdiely a spôsob výroby.

 

Z čoho sa tvorí sladká chuť vo víne?

Odpoveď je zvyškový cukor.

Zvyškový cukor označuje množstvo cukru prirodzene prítomného v hrozne, ktoré sa počas kvasenia nepremenilo na alkohol.

Čím dlhšie a dokonalejšie kvasenie prebieha, tým menej cukru víno obsahuje. Čím menej zvyškového cukru víno obsahuje, tým je “suchšie”. Naopak, ak sa kvasenie zastaví skôr, ako kvasinky spotrebujú všetok cukor, víno si zachová sladšiu chuť. 

 

Aký je rozdiel medzi polosuchým a polosladkým vínom?

Kľúčový rozdiel spočíva v obsahu cukru, ktorý určuje ich chuť a pocit v ústach.

Polosuché vína majú nižší obsah zvyškového cukru, spravidla 4 až 10 gramov na liter. Aj keď môžu mať jemný nádych sladkosti, prevláda v nich suchší chuťový profil. Ich výraznú sviežosť zabezpečuje kyslosť. Charakteristické sú tóny citrusov, zelených jabĺk a kôstkového ovocia, často s bylinnými či minerálnymi podtónmi. Polosuché vína sú ideálne ako aperitív alebo sprievod k jedlu.

Polosladké vína obsahujú zvyškový cukor v rozmedzí 10 až 30 gramov na liter. Ich príjemnú sladkosť vyvažuje prirodzená kyslosť, ktorá bráni nadmerne sladkej chuti. Typicky sa vyznačujú plnou chuťou, štavnatosťou a tónmi zrelého ovocia – marhúľ, broskýň či tropického ovocia – s jemnými kvetinovými podtónmi. Môžu byť biele, ružové i červené.

 

Čo ďalšie môže ovplyvniť chuť?

Vlastnosti vína ovplyvňujú okrem hladiny cukru aj ďalšie faktory – najmä odroda hrozna a terroir. Niektoré odrody, ako Chenin Blanc, Rizling rýnsky či Muškát, sú prirodzene predurčené na výrobu vín s vyšším obsahom cukru a často sa využívajú na produkciu sladkých vín.

Dôležitú úlohu zohrávajú aj klimatické a pestovateľské podmienky. Vína z chladnejších oblastí (napríklad z rakúskeho Wachau či francúzskeho Alsaska) majú typicky vyššiu kyslosť, ktorá dokáže harmonicky vyvažovať vysoký obsah cukru. Naproti tomu vína z teplejších oblastí, kde hrozno dozrieva do vyššej sladkosti, prirodzene inklinujú k sladšiemu charakteru.

 

Rozlišovanie výrobných procesov

Polosuché aj polosladké vína prechádzajú fermentačnými procesmi, ktoré určujú ich konečný obsah cukru. Vo všeobecnosti existujú tri hlavné metódy, ktoré vinári používajú na sladenie vína:

  1. Pridávanie cukru – zvyčajne sacharózy alebo bežného stolového cukru
  2. Zastavenie procesu kvasenia skôr, ako kvasinky spotrebujú všetku fruktózu a glukózu (pomáha zachovať časť prirodzených cukrov a ovocnú chuť vína)
  3. Pridanie koncentrovanej hroznovej šťavy späť do vína po fermentácii, čím sa zvýši ovocná chuť

Významným faktorom pri určovaní sladkosti je čas zberu hrozna. Neskorší zber prináša ovocnejšie a sladšie hrozno než skorší zber.

Rovnako dôležité je podnebie – v teplejších oblastiach hrozno dozrieva rýchlejšie a vytvára viac cukrov, zatiaľ čo v chladnejších oblastiach je tento proces pomalší. Odroda hrozna sama osebe neurčuje, či bude víno suché, sladké alebo niečo medzi tým. Napríklad Sauvignon Blanc alebo Chenin Blanc možno spracovať ako suchšie alebo dezertné vína – závisí to od spôsobu výroby a času zberu.

 

Ako si správne vybrať?

Výber medzi suchým, polosuchým a sladkým vínom závisí predovšetkým od vašich osobných chutí a príležitosti. Ak máte radi svieže, živé vína s výraznou kyslosťou, siahnite po suchom víne. Ak túžite po jemnej sladkosti, polosuché víno bude ideálnou voľbou k vašim pokrmom. Pre milovníkov intenzívnejších, bohatších chutí ponúkajú sladké vína výnimočný zážitok – najmä ako súčasť dezertu.

Pre všetkých milovníkov polosuchých a polosladkých vín sme vytvorili degustačnú edíciu Sweet & Fruity, ktorá je kombináciou suchého, polosuchých vín a jedného polosladkého vína. 

Poznanie rozdielov medzi polosuchými a polosladkými vínami obohacuje zážitok z degustácie a správneho párovania s jedlom. Či už si vychutnáte polosladké víno s koláčom, alebo polosuché s morskými plodmi, každý typ ponúka jedinečný zážitok.

Reading next

Ako si vybrať správny vínový pohár?
7 dôvodov prečo je degustačný set vín skvelým darčekom

Leave a comment

All comments are moderated before being published.

This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.