Etyeki Kúria | 2021 | Maďarsko

Zenit

Why this particular wine?

Zenit je vzácna odroda bieleho vína vyšľachtená v roku 1951 maďarským vinohradníkom Dr. Ferencom Királym, ktorý skrížil Ezerjó, miestnu odrodu, s Bouvierom, hroznom pestovaným v dnešnom Slovinsku. Dnes sa táto univerzálna odroda nachádza predovšetkým v Maďarsku v oblastiach Balatonfüred-Csopak a Sopron.

Unikátny projekt vinárov z Etieky Kuria. Zenit 2021, autochtónna maďarská odroda hrozna, bola ručne zbieraná a fermentovaná v nerezových tankoch pri nízkych teplotách. Víno so silným a výrazným minerálnym charakterom očarilo náš tím. Na zdravie!

Vinárstvo Etyeki Kúria
Odroda Zenit
Región Etyek-Buda
Cukor Suché
Alkohol 14.5%
Ročník 2021

Can you guess the main flavors?

Test your skills. Swipe right to reveal aromas and sensations.

Drag

Aróma

Vo vôni sa víno otvára bielymi kvetmi akácie, slaným citrónom, akáciovým medom a postupne ovocnými arómami žltej hrušky, chrumkavého zlatého jablka, zrelého kandizovaného ananásu, kandizovaného zázvoru a citrónovej kôry.

Taste

V chuti je rovnako komplexné, s bielymi kvetmi, zrelým, no chrumkavým žltým jablkom a hruškou, šťavnatým ananásom, trochou bieleho korenia, pripomínajúcim Margaritu.

Did you like the?

Answer a few questions and we'll forward your review directly to the winemaker.

Vinárstvo Etyeki Kúria bolo založené na Öreghegy (čo znamená Starý Vrch) v Etyeku v roku 1996. Od samého začiatku bolo vinárstvo známe rešpektovaním tradícií, no zároveň s inovatívnym zmýšľaním. Bolo to prvé vinárstvo, ktoré zasadilo odrodu Pinot Noir vo vinárskej oblasti Etyek–Buda, a víno z tejto odrody získalo pre vinárstvo mnoho svetových ocenení.

Hlavný vinár, Sándor Mérész, sa pridal k vinárstvu pred desiatimi rokmi. Odvtedy formuje jedinečný štýl ich vín, zosúlaďujúc miestne skúsenosti s najnovším výskumom a medzinárodným prístupom. Vďaka jeho profesionálnej práci bol Sándor každý rok od roku 2013 medzi päťdesiatimi nominovanými na cenu „Vinár Vinárov“ v Maďarsku.

Pôvodné dva hektáre Etyeki sa zvýšili na súčasných 54 hektárov vinohradov, rozprestierajúcich sa cez dve vinárske oblasti: Sopron a Etyek, kde sa pestuje trio Sauvignon Blanc, Chardonnay a Pinot Noir. Vďaka inovatívnemu dizajnu ich budovy môže byť realizované efektívne a šetrné spracovanie hrozna gravitáciou. Súčasťou kľúčových cieľov Etyeki je neustále znižovanie ich environmentálnej stopy a stať sa čo najviac „zeleným“ udržateľným vinárstvom.